Gerry Maandag: Het gras voor de voeten

HET GRAS VOOR DE VOETEN

Onze hoofdstad viert dit hele jaar 2017 dat Middelburg 800 jaar geleden stadsrechten kreeg. Wie vanuit Nieuw-Middelburg wil meefeesten kan het beste lopend of met de fiets naar het centrum gaan. Via de Koepoort kun je per auto de kortste weg niet kiezen, want daar staat rechts een streng inrijverbod. De binnenstad is dan alleen te bereiken over de singels. En dat is tijdrovend plus slecht voor het milieu. Eerdere verzoeken van onze wijk om de situatie te wijzigen waren vergeefs. Dus we moeten het omrijden node accepteren. Of thuisblijven.

Onze aanvraag stelden we destijds tijdens een drukbezochte Wijktafel. Naast de wijkwethouder, de wijkmanager, onze Wijkvereniging en diverse vertegenwoordigers van onze eigen politieke partijen, kunnen bewoners daar ook elkaar leren kennen en gesprekken voeren. Tijdens zo'n bijeenkomst krijg je informatie en antwoord op je eventuele vragen, en je kunt er ook gemopper kwijt. Over het algemeen zijn onze bewoners goedmoedig tevreden over de wijk, zeker na de renovatie van de huurhuizen van Woongoed. Maar het is tijdens de Wijktafel toch prettig een beetje onvrede te kunnen ventileren. Goed Zeeuws, Goed rond ee...

In juli van dit jaar moest de Wijktafel door omstandigheden worden uitgesteld. De Gemeente nodigde ons op 12 juli uit voor een plaatsvervangend "koffie-uurtje" in het Hof van Buren aan het Oranjeplein. Er kwam maar een handjevol mensen. Zonder Wijkkrant of huisflyers was de aankondiging door veel wijkbewoners waarschijnlijk gemist. Maar volgens wijkmanager Karel van den Beek volgt iedereen tegenwoordig alles op de website van de Gemeente. Er werd uit het publliekje geopperd dat wat ouderen dat misschien niet kunnen. Een computercursus zou zeker praktisch zijn. Bijvoorbeeld in het Hof . Dat zou, na het slopen van het Trefpunt aan de Nassaulaan, als alternatief clubhuis fungeren. Maar alle instanties zijn daar naar elders vertrokken. Alleen de Biljartvereniging is daar nog actief, plus het restaurant doordeweeks.

Dat het onderhoud van de stoepen is gestopt (gelukkig , met die gifspuit) is voor bewoners soms wel een probleem.. Een wat oudere heer demonstreert dat met zijn handen aan zijn taille. "Zo hoog staat het gras voor onze deur. Moeten we dat zelf maaien, en hoe dan ? Dat kunnen we niet". Iemand mompelde: "bezuinigingen" en er werd instemmend geknikt. Tja, 365 dagen 800 jaar vieren vraagt vast wel een flinke hap uit het gemeentebudget. Enne, over 3 jaar bestaat Nieuw-Middelburg 100 jaar.....
Het meest heikele punt blijkt De Speeltuin, die momenteel 3 dagen per week open is. Na het vertrek van Bert, die daar 17 jaar succesvol actief was blijkt het moeilijk vervangers te vinden. De wijkvereniging kreeg na een oproep maar heel weinig vrijwilligers.
Gelukkig zijn er op ander gebied nog wel actieve bewoners. Zo is een groep op pad geweest om te onderzoeken of we voldoende aan inbraakbeveiliging doen. Dat bleek enigszins tegen te vallen .

Het is vaak heel makkelijk een tuin, of zelfs, iemands huis binnen te komen. Zo werd allerlei informatie uitgewisseld en ook belangstellend aangehoord door onze wijkwethouder Saskia Szarafinski.

En wat wordt onze toekomst ?
Hopelijk wordt onze Wijktafel niet wegbezuinigd en zit de zaal van ons Hof (in september?) weer ouderwets vol met belangstellende Nieuw-Middelburgers en actieve vrijwilligers en respectieve plaatselijke politici. Komt u ook ? Dan kunnen we met elkaar praten en onze eigen mening spuien en gehoor krijgen . De Wijktafel is de centrale plek om aandacht te vragen of te protesteren als ons het gras voor de voeten wordt weggemaaid. Helaas niet meer letterlijk, maar toch wel stevig figuurlijk !

Gerrie

No Comments Yet.

Leave a comment